Програмата ни за безплатни тренировки съвместно със Sport Depot продължава

През февруари и март десет момчета и момичета играят тенис безплатно в нашия клуб. Тренировките са продължение на инициативата ни, осъществена съвместно с един от най-големите търговци на спортни стоки у нас Sport Depot. Чрез нея през октомври дадохме възможност на 70 деца на възраст от 5 до 14 години да направят първите си стъпки в тениса. За втория етап на програмата избрахме десет от най-талантливите момчета и момичета, които продължиха заниманията си с треньорите ни на базата на „Про спорт“.
5-годишният Боян Димитров е едно от децата, които тренират безплатно в клуба ни. Два пъти в седмицата той идва на кортовете заедно с майка си Яна Димитрова, която е треньорка по плуване.
IMG_5771– Боян избра тениса сам – казва майката на Боян. – Когато беше на 3 години той намери една топка за тенис и започна да си играе с нея. Първо я подритваше, но после видя, че не е за футбол. И не искаше да чуе за друг спорт. Затова с баща му решихме да го запишем да тренира. Научихме за инициативата на „Про спорт“ от Фейсбук и вече два месеца идваме тук. За това време се промениха много неща. Откакто тренира Боян е с по-добра координация и е по-съсредоточен. Заради заниманията в група стана по-отговорен към другите. Децата са на неговата възраст и той се чувства добре с тях. А за мен и съпруга ми като родители това е важно. За нас в момента спортът е по-важен и от математиката. Боян спря да боледува, харесва много треньорката и децата. Играе най-много с едно дете от Англия, с което си говори на английски и е много горд от това. Предстои да му купим ракета и това ще стане в най-скоро време. И по всичко личи, че ще се посветим на тениса…
Децата се учат на техниката на ударите и как да се движат правилно при най-добрите ни треньори. Момчетата и момичетата играят с детски ракети, на по-малки кортове и с топки, които са със 75% по-бавни от нормалните. Всичко се случва под формата на игра, с много настроение и забавление. Освен на тенис обаче, ние учим малчуганите и на дисциплина и самостоятелност. Стараем се да изграждаме силни личности и да формираме у тях качества, които да им помагат цял живот.
– Когато дойдоха при нас момчетата и момичетата бяха абсолютно начинаещи – казва главната треньорка по програмата Оля Деянова. – Но започнаха да харесват спорта. Започнаха да се палят, хареса им, непрекъснато питат за правилата и искат да играят на точки. Стараем се да се забавляват, независимо дали с ракета или без, дали удрят форхенд или бекхенд. Основната идея е да идват с желание и да харесват играта. Смятам, че инициативата на Sport Depot и на „Про спорт“ е страхотна и съм благодарна, че успяхме да я осъществим. Децата са щастливи, а това е най-важното. Правим го за тях и искаме все повече момчета и момичета да опитат от магията на тениса.
Тренировките на нашите кротове завършват с любимата на всички игра – „пуканки“. Тя се провежда в последните седем минути, през които треньорите ни целят малките тенисисти с топки. Те трябва да са доста ловки и да бягат бързо, за да не бъдат уцелени и да станат „пуканки“. Ако топките на треньорите свършат и в корта има дете, което не е уцелено, печели целият отбор. Тогава настъпва най-голямото забавление. А удоволствието е за всички…
Програмата ни завършва в края на март и ние от „Про спорт“ се надяваме да я продължим в най-скоро време. Най-важното за нас е да покажем на децата какво представлява тенисът, да се забавляват и най-накрая – да открием у тях желанието да продължат нататък.