Златка Петрова: “Тенисът може да осигури на децата стипендии за образование в САЩ”

Съвместната инициатива на ТК “Про Спорт” и най-големия магазин за спортни стоки в България – Sport Depot, е в разгара си! Вече месец заедно даваме възможност на 70 деца, които никога досега не бяха стъпвали на корта, да тренират тенис напълно безплатно. И за да разберем как протичат тренировките, направихме интервю с една от треньорките ни, която води част от заниманията – Златка Петрова.

Разкажи ни за себе си?

Занимавам се с тенис активно от 10-годишна възраст, като състезателната ми дейност премина в ТК “Локомотив Пловдив”. Именно там започна и началото на треньорската ми кариера, а от година и половина работя в ТК “Про Спорт”.

Защо избра “Про Спорт”?

Младият екип и нестихващото желание за развитие са нещата, с които ме впечатли ТК “Про Спорт”. Израснала съм в клуб с много традиции и за мен беше важно да намеря място, на което да мога да използвам натрупания опит, както и да не се притеснявам да приложа всичко ново и актуално, излизащо в спорта. И смятам, че “Про Спорт” успя да отговори на всичките ми изисквания!

От месец се провежда и съвместната инициатива на Pro Sport и Sport Depot. Полезна ли е тя и какво мислиш за новодошлите деца?

Имам удоволствието да съм от треньорите, които работят с децата, взели участие в инициативата. Прекрасно е, че Sport Depot помагат на малките да се докоснат до изкуството на тениса! Това е възможност по един прекрасен начин да запознаем повече деца с нашия спорт и да ги накараме да го обикнат също като нас! А защо в бъдеще не и някое от тях да се окаже новото му лице 🙂

Какво ни дава тенисът? Какво би казала на родителите?

Вече има достатъчно информация за това как тенисът се отразява здравословно на децата и какви физически, психически и личностни качества развива. Но има и нещо друго. На тениса може да се гледа като на една добра инвестиция в малките, която им дава много и различни възможности за развитие. Така те имат уникалната възможност спортът да се превърне в тяхна професия – освен че могат да гонят резултатите на Григор Димитров и Цветана Пиронкова, често се случва състезаващите се на добро ниво да играят в страни като Франция, Германия и Италия за отбори срещу едно много добро заплащане.
А специално на родителите, които смятат, че спортът пречи на училището, искам да кажа, че това далеч не е така. Например едно от най-хубавите неща, които децата, трениращи активно тенис, могат да спечелят на един по-късен етап са спортните стипендии, които отпускат в САЩ. Те напълно покриват образованието на детето, като в замяна искат единствено то да се състезава за отбора по тенис на дадения университет – знам това от личен опит. А не всеки родител има финансовата възможност да осигури такова образование на детето си.
За мен тренировките по тенис като цяло са един страхотен шанс. Но за начало – най-важното е детето да изпитва удоволствие от играта, а дали ще тръгне по нейния път – това ще покаже само времето. Но независимо от крайното развитие, резултатът от играта винаги е положителен!

Можете да се запишете онлайн чрез формата тук.